EGYESÜLETEK

FRISS HÍREK, INFORMÁCIÓK

2009-10-02

A 2009. szeptember 28-i UL balesettel kapcsolatos biztonsági ajánlás!

Vissza a kezdőlapra

A hétfői UL balesettel kapcsolatban az alább idézett ajánlást adta ki a KBSZ:

"2009. szeptember 28.-án, Dunakeszi repülőterén – a szakmai vizsgálat jelenlegi megállapítása szerint – 100 méter magasságban dugóhúzóba esett egy Apolló Fox típusú ultrakönnyű repülőgép, és a talajba csapódott a felvételre tett kísérlet nélkül. A légijármű fel volt szerelve un. BRS berendezéssel (ballisztikus mentő rendszer), mely ebből a magasságból működtethető lett volna. A helyszíni vizsgálat során a Vizsgáló Bizottság megállapította, hogy a berendezés nem volt működtethető az alábbiak miatt:

1. Szállításkor a véletlenszerű működés ellen a BRS forgalmazója a működtető rakétára piros szalagot rögzít. A szalagon német és angol nyelvű felirat kötelezi az üzemeltetőt arra, hogy a légijármű üzembe helyezése előtt a rakétára rögzített szalagot – a szalagon ismertetett módon – távolítsa el. A balesetet szenvedett repülőgép esetében a szalag eltávolítása nem történt meg. A helyszíni szemle során a Vb úgy értesült, hogy a légijármű gyártója a vevőket a légijármű átadásakor kioktatja erre a kötelezettségére, azonban a gyártó más esetekben is tapasztalta, hogy az általa adott instrukciók ellenére, üzemelő légijárművek esetében a szalag – a rakéta működtetését megakadályozó módon – a rakétára fel volt szerelve.

2. A földi üzemeltetés során a véletlenszerű működés ellen a rakétát indító fogantyún átdugott tű biztosít. A biztosítótűre rögzített szövetdarabon német és angol nyelvű felirat kötelezi a pilótát arra, hogy a felszállás előtt a tűt távolítsa el. A balesetet szenvedett légijárművön a tű nem volt eltávolítva, azaz a fogantyú nem volt megmozdítható.

 

A fentiek alapján a Vb az alábbi biztonsági ajánlást teszi közzé:

 

BA2009-259-4P_1:

A Vb ajánlja minden olyan biztonsági szervezetnek, ahol az általuk felügyelt üzembentartó ultrakönnyű repülőgépet üzemeltet, hogy haladéktalanul ellenőrizzék, megtörtént-e a BRS berendezések átállítása szállításról üzemeltetésre. Egyúttal ajánlja, hogy a BRS működtetésére vonatkozó felszállás előtti teendőkre az érintetteket a biztonsági szervezetek figyelmeztessék.

 

A fenti ajánlásokat követő intézkedésekről a KBSZ jelentést vár. A baleset vizsgálatának megtörténtét követően a KBSZ zárójelentést tesz közzé, mely az itt közölt ajánlást – szükség esetén – pontosítja.

 

Budapest, 2009. október 2."

 


Vissza a kezdőlapra